MENU

5 tips voor verlichting in je interieur

Verlichting in interieur doet meer dan ervoor zorgen dat je tot ’s avonds laat nog kunt doen wat je wilt. De juiste verlichting brengt sfeer in huis, legt accenten in je interieur en creëert een uniek spel van licht en schaduw. Daarbij speelt niet alleen de plaatsing van de verlichting een belangrijke rol. Ook de kleurtemperatuur en de lichtsterkte zijn van belang. In deze blog vind je vijf tips voor je verlichting in interieur.

1. Plan je verlichting in interieur goed

Om de juiste verlichting in interieur te vinden, moet je kiezen tussen verschillende soorten verlichting – elk met zijn eigen effect op de sfeer en de ruimte. Een verlichtingsplan geeft je inzicht in de plaatsen waar je licht nodig hebt en welke functie die lichtpunten hebben. Zo sluit je verlichting in interieur nauw aan bij je lichtbehoefte. Zo’n verlichtingsplan maak je eenvoudig zelf:

 

  • Teken een plattegrond van de ruimte(s).
  • Duid met lichtcirkels aan waar het licht moet schijnen.
  • Bepaal welk soort verlichting je wilt: staande lamp, spot, …

 

Met een verlichtingsplan zet je de eerste stap naar een sfeervolle verlichting.

2. Let op de functie van je verlichting in interieur

Er bestaan diverse soorten verlichting. Welke jij kiest, hangt af van wat de ruimte nodig heeft. Basisverlichting schakel je doorgaans als eerste in: een plafondlamp, spots, … Je verlicht er de hele ruimte mee. Heb je extra licht nodig? Dan is functionele verlichting ideaal. Denk daarbij aan een staande lamp in je leeshoek of je bureaulamp. Met accentverlichting zet je een bepaald accessoire – zoals een standbeeld of schilderij – in de kijker. Combineer al die verlichting in interieur gerust met elkaar. Zo heb je op elk moment het beste licht binnen handbereik.

3. Schep sfeer met je verlichting in interieur

Verlichting in interieur heeft ook een grote invloed op de sfeer. Alleen al de oriëntering kan een wereld van verschil maken. Een donkere hoek wordt plots gezellig dankzij een vloerlamp of uplighter. Die schijnt naar boven en creëert zo aangenaam indirect licht dat de ruimte groter laat lijken en een rustige uitstraling geeft. Ook met een wandlamp bekom je dat effect. Dimbare ledverlichting maakt elke ruimte gezelliger. Bovendien bespaar je elektriciteit, want ledverlichting is uiterst zuinig. Dankzij de dimfunctie bepaal je helemaal zelf de sfeer: fel tijdens het werk en zacht tijdens een rustige avond in het salon.

4. Kies doordacht de kleuren van verlichting in interieur

Naast de richting van de lamp speelt ook de temperatuur of kleur van de verlichting een belangrijke rol. Je hebt vast al over koud licht en warm licht gehoord. Koud licht leunt het dichtst aan bij daglicht en is dus ideaal om te werken. Dankzij de heldere en levendige kleur is dit ook ideaal voor in de badkamer. Voor je verlichting in interieur – zoals de woonkamer, slaapkamer en de hal – kies je beter voor warm licht met een Kelvin-waarde van 2700K of minder. Die verlichting is immers gezelliger, zachter en aangenamer.

 

5. Installeer je verlichting in interieur veilig

Terwijl je je verlichting in interieur regelt, speel je maar beter op veilig. Zet dus altijd de hoofdschakelaar uit en zorg dat je niet in contact komt met water. Vermijd schade en brand door de aanbevelingen van de fabrikant te respecteren en door de lampen uit de buurt van papier, stof of hout te houden. Gebruik tot slot altijd goed werkmateriaal, zoals een geïsoleerde tang en schroevendraaier. Na de installatie rest je maar één ding: genieten van je prachtige verlichting in interieur. Op zoek naar de beste verlichting in interieur? Vraag ARTENIC om raad om het juiste effect te bekomen.

Laat je
inspireren.

Onze projecten

Zeg ‘ja!’ tegen je nieuwe interieur van de hoogste klasse!

Contacteer ARTENIC voor een uniek ontwerp op maat.

Maak een afspraak

Laat je inspireren in onze toonzaal:

Beerstraat 26, 2450 Meerhout

Onze showroom is enkel toegankelijk op afspraak, maar we zijn steeds telefonisch bereikbaar op:

Maandag:Ma:

9:00 - 12:00 en 13.00 - 17.00

Dinsdag:Di:

9:00 - 12:00 en 13.00 - 17.00

Woensdag:Wo:

Gesloten

Donderdag:Do:

9:00 - 12:00 en 13.00 - 17.00

Vrijdag:Vr:

9:00 - 12:00 en 13.00 - 17.00

Zaterdag:Za:

9:00 - 12:00 en 13.00 - 16.00

Zondag:Zo:

Gesloten

Vul je gegevens in en bekijk
de 5 interieurtips van Artenic

Voornaam*

Achternaam*

E-mailadres*

GSM-nummer*

Verzenden